Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και πολιτική υποκρισία...


Ο καιρός δεν αφήνει ποικιλία συμπερασμάτων. Η τραγική υποκρισία της εξουσίας χαρακτηρίζει πλήθος πτυχών της πραγματικότητας, όπως και το περιβάλλον και η καταστρεπτική επέμβαση του ανθρώπου. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή (5η Ιουνίου) και όπως εθιμοτυπικά "γιορτάζεται" σε κάθε χώρα, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ναι, από την ίδια κυβέρνηση που με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος παρέδωσε ακόμη και περιοχές χαρακτηρισμένες ως "NATURA" στην αδηφάγο επιχειρηματική στρατηγική του κεφαλαίου. Και αν η λέξη "κεφάλαιο" ακούγεται αναχρονιστική ή και "κομμουνιστική", εμ τότε είσαι πέρα για πέρα αδαής και καταστρεπτικά αδιάφορος. 

Γιατί είναι το κεφάλαιο που καταστρατηγώντας το πανανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια υγεία έχει θάψει μέχρι στιγμής κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ζωές (παγκοσμίως) εξαιτίας του φονικού ιού COVID-19. Λοιπόν, το ίδιο το κεφάλαιο μιας και είναι ανάλγητο και πέραν κάθε ευαισθησίας ιδιωτικό και ελιτ/ίστικο αποστερεί από τους ανθρώπους, με εκβιαστικά νομοθετήματα, την αναγκαιότητα νερού, οξυγόνου, χλωρίδας και πανίδας. Δεν είναι απορίας άξιο ό,τι κατόπιν κάθε πυρκαγιάς δεν θεσπίζονται προστατευτικές δικλείδες για την διατήρησή του μα νομοσχέδια που πληγώνουν ακόμη περισσότερο ότι απομένει. Δεν ενισχύεται το προσωπικό των δασικών υπηρεσιών (όπως ούτε των αντίστοιχων υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης) μα προσλαμβάνονται περισσότεροι στα σώματα ασφαλείας, προκειμένου να κατασταλεί η αντίδραση του κόσμου απέναντι στη λεηλασία και το ξεπούλημα του φυσικού χώρου. (βλ. Τήνος, Σταγιάτες, Άγραφα, Σκουριές, Κρήτη, Ήπειρος, Βασιλίτσα, Οίτη κοκ)

Το νερό επί παραδείγματι, για τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. άπαξ και χαρακτηρίστηκε (βλ. Μπ. Παπαδημητρίου) ως εξαιρετικά φθηνό τείνει να ιδιωτικοποιηθεί μιας και για πρώτη φορά στα χρονικά και εντελώς αυθαίρετα η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που στην ουσία είναι το ίδιο το υπουργείο, ζητά από την ΕΥΔΑΠ 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2019, για το νερό που της χορηγούσε. Κι αυτό ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν γι' αυτά συμψηφισμός. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσω πως το δημόσιο κατέχει το 50% + 1& στην ΕΥΔΑΠ. 

Είναι η ίδια κυβέρνηση (Ν.Δ.), η οποία συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) μέσω του νομοσχεδίου για τον αγροτικό τομέα που ψηφίστηκε πριν κάτι ημέρες διατηρεί διατάξεις για τα ληγμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά φάρμακα, που επιτρέπουν στους εισαγωγείς και εμπόρους των φαρμάκων να συνεχίζουν να διοχετεύουν στην αγορά ληγμένα φάρμακα βγάζοντας τεράστια κέρδη ελαχιστοποιώντας ακόμη περισσότερο τα πρόστιμα. Γεγονός επιζήμιο και για τη δημόσια υγεία. 

Βέβαια, από τη στιγμή που η προοπτική της φύσης είναι ανθρωποκεντρική, το πρόβλημα είναι βαθύτατο και όπως γράφει ο Μ. Μπούκτσιν στο βιβλίο του Η Οικολογία της Ελευθερίας (ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 1978), «η αντίληψη ότι ο άνθρωπος πρέπει να κυριαρχήσει στη φύση εμφανίζεται κατευθείαν από την κυριάρχηση του ανθρώπου από τον άνθρωπο». Και επειδή ο άνθρωπος έχει καταστεί εμπόρευμα δεν υπάρχει ενδοιασμός και η φύση να εμπορευματοποιείται ασυστόλως. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...

            

Σχόλια