Να θυμόμαστε τι γιορτάζουμε κάθε φορά...


Τη σήμερον η χώρα γιορτάζει την ονομαστική ημέρα αρκετών δεκάδων χιλιάδων βαπτισμένων ως Κων/νος και Ελένη. Και σήμερα οι εορταζόμενοι (μεταξύ των υπολοίπων πολιτών) εξακολουθούν να παραιτούνται των δικαιωμάτων τους για δικές τους επιλογές και κατευθύνσεις. 
Εξυπακούεται μιας και γιορτάζεται ένα από τα πλέον προβληματικά και εμβληματικά συνάμα ζευγάρια της βυζαντινής Ιστορίας: (Μέγας) Κωνσταντίνος {συζυγοκτόνος κατ’ εντολή της μητέρας του Ελένης (Φαύστα), τεκνοκτόνος (Κρίσπος), εντολέας τής αυτοκτονίας του πεθερού του (καίσαρας Μαξιμιανός) και του πνιγμού των γαμπρών του (Λικίνιος και Βασιανός)}και η μητέρα του Ελένη (από κοντά του πάντοτε).

Σύντομο Ιστορικό...:

324 μ.χ Μετά την εξόντωση του ανταγωνιστή του Λικίνιου, ο ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος, αρχίζει την συστηματική καταστροφή των ελληνικών ιερών. Λεηλάτησε το περίφημο Μαντείο του Διδυμαίου Απόλλωνος στην Ιωνία και θανατώνει με φρικτά βασανιστήρια όλους τους ιερείς.

326 μ.χ. Κάποια χρονική στιγμή μεταξύ 15 Μαΐου και 17 Ιουνίου του 326 συνελήφθη και εκτέλεστηκε, μετά από διαταγή του Κωνσταντίνου, ο μεγαλύτερος γιος του (και γιος της Μινερβίνης), ο Κρίσπος με «ψυχρό δηλητήριο» στην Πούλα της Κροατίας. Τον Ιούλιο ο Κωνσταντίνος εκτέλεσε την σύζυγό του Φαύστα, κατ’ εντολή της μητέρας του Ελένης. Η Φαύστα αφέθηκε να πεθάνει σε ένα υπερθερμασμένο λουτρό. Τα ονόματά τους διαγράφηκαν από πολλές επιγραφές, οι αναφορές στη ζωή τους αφαιρέθηκαν από τα φιλολογικά αρχεία, και η μνήμη τους καταδικάστηκε. O Ευσέβιος, για παράδειγμα, στο εγκώμιο του Κωνσταντίνου, που συνέθεσε από μεταγενέστερα αντίγραφα της Historia Ecclesiastica του, και της Vita Constantini δεν συμπεριλαμβάνει αναφορές στη Φαύστα ή στον Κρίσπο. Λίγες αρχαίες πηγές προτίθενται να αναλύσουν τα πιθανά κίνητρα για αυτά τα γεγονότα.

326 μ.χ. Ο Κωνσταντίνος με την προτροπή της φανατικά χριστιανής μητέρας του Ελένης, (χριστιανή κατόπιν συναλλαγής κι όχι από πεποίθηση) καταστρέφει ολοκληρωτικά το ιερό του Θεού Ασκληπιού στις Αίγες της Κιλικίας

330 μ.χ. Ο Κωνσταντίνος κλέβει όλους τους θησαυρούς και τα αγάλματα που βρίσκονται μέσα στα Ελληνικά Ιερά για να διακοσμήσει την Nova Roma (Κωνσταντινούπολη). Η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εγκαθίσταται στην Μεγαρικής προέλευσης πόλη Βυζάντιον. Ο ελληνικός χαρακτήρας της πόλης αλλοιώνεται από βαρβαρικούς πληθυσμούς που μαζικά μεταφέρονται στην πόλη ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός της. Το ελληνικό στοιχείο μετατρέπεται από κυρίαρχο, σε μια μικρή μειοψηφία.

335 μ.χ. Ο Κωνσταντίνος καταστρέφει δεκάδες ιερούς εθνικούς ναούς στη Μικρά Ασία και Παλαιστίνη ενώ διατάζει την ΣΤΑΥΡΩΣΗ όλων των μάγων και μάντεων. Με αυτούς τους χαρακτηρισμούς οι χριστιανοί εννοούσαν όλους τους επιστήμονες, τους φιλόσοφους, τους ιερείς. Την περίοδο εκείνη μαρτύρησε και ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Σώπατρος.

337 μ.χ. Από τους πρώτους καταστροφείς του ελληνικού πνεύματος, ο Κωνσταντίνος διατάζει την εκτέλεση της συζύγου του Φαύστας, την οποία και βράζουν ζωντανή!!! Ο Κωνσταντίνος κι η μητέρα του Ελένη δηλητηριάζουν τον άτυχο Κρίσπο, γιο του αυτοκράτορα από την παλλακίδα του Μινερβίνα, με την δικαιολογία ότι συνωμοτούσε ενάντια στον θρόνο καθώς και ουκ ολίγους συγγενείς τους. Ύστερα σκότωσε το γαμπρό του Μαξιμίνο και τον αντίπαλό του Λικίνιο που είχε καταφύγει ικέτης στη Θεσσαλονίκη. Όταν ανέσυρε το πτώμα του Μαξέντιου από τον Τίβερη, το αποκεφάλισε και το κάρφωσε σε ένα παλούκι για να το περιφέρει στους δρόμους της Ρώμης, πεθαίνει ενώ λίγο πριν είχε βαπτιστεί χριστιανός.


Σχόλια