Ο χρόνος έδειξε...(Ιταλία-Ελλάδα)


Τι νομίζεις χαζούλη/α, πως από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια σου κι αν φωνάξεις ή τραγουδήσεις ή χτυπήσεις τα πιάτα και τα προτεταγμένα στήθη σου σε προκαθορισμένες ώρες, μέσα σε ένα κλίμα εθνικής ανάτασης που υποκινείται από πολιτικούς και αστέρες των μέσων ενημέρωσης θα πάνε όλα καλά και θα τα καταφέρουμε;
Άκου να καταλάβεις τι μέλλεται και έπεται...
Στην γειτονική Ιταλία, η κυβέρνηση μέσα από τα διατάγματα ανέστειλε την συζήτηση, ακόμα και την αδύναμη δημοκρατική αντιπαράθεση, το τυπικό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και στρατολογώντας τους πάντες. Ως εκ τούτου, όποιος ανυπάκουος είναι εγκληματίας ή σχιζοφρενής. Στην περίπτωση της χώρας μας, ξεκίνησε με την ποινικοποίηση της επαφής (νωρίς-νωρίς ώστε να συμφωνήσουν πολλοί μεταξύ των πως η πολιτεία επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά!), την κατάλυση του οικογενειακού ασύλου (επομένης της υπόθεσης Ινδαρέ) σε περίπτωση συναθροίσεων και την "ομαλή" καταστρατήγηση της κυκλοφορίας (βλ. απαγόρευση κυκλοφορίας με όρους και χαρτάκια). 
Το μέρος που ενδείκνυται προκειμένου να εξαντλήσει κανείς όλα τα "ασφαλή" μέσα επιβίωσης απέναντι στο κύμα του ιού είναι το σπίτι (του). Όχι μόνον προβλέπεται, μα "επιβάλλεται". Πολλώ δε μάλον με ανοικτή την τηλεόραση σε κάποιο ενημερωτικό δελτίο, ήτοι μέσα στην κολυμβήθρα, όπου το σύστημα ξεπλένει τους αναλώσιμούς του. Και να φανταστεί κανείς πως σε αυτό το σπίτι του επιστρέφει κάθε ημέρα και ένας γονέας ή σύντροφος από τη δουλειά του (αν δεν έχει απολυθεί ή διακοπεί η εργασιακή του παρουσία). Η αλήθεια είναι πως ο αποκλεισμός στο σπίτι δεν θα μας σώσει από την επιδημία, ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού, όμως δεν θα τον σταματήσει. 
Συνεχίζοντας στη γειτονική χώρα Ιταλία, στην περίπτωση της οποίας σύσσωμος ο ντόπιος και ξένος δημοσιογραφικός κόσμος έχει βαλθεί να κερδίσει λογοτεχνικά βραβεία κάθε κατηγορίας, κάθε μέρα, ακόμα και σήμερα, ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, η ιταλική κυβέρνηση σπαταλά 70 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες. Με μία απλή μαθηματική πράξη αντιλαμβάνεται κανείς ότι μία ημέρα μεταφράζεται εύκολα σε κάμποσα νοσοκομεία, μεγάλη αναβάθμιση μονάδων υγείας και μηχανημάτων (βλ. 17.500 αναπνευστήρες...!) Οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες για το 2019 ανήλθαν στα 5δις, ήτοι στο 2,3% του Α.Ε.Π.
Εξηγείται κάπως παράφορα ο λόγος που η ιταλική κυβέρνηση θέλει τον κόσμο στα μπαλκόνια να τραγουδάει «Είμαστε έτοιμοι για τον θάνατο. Η Ιταλία μας καλεί» (στμ. Στίχοι του εθνικού ύμνου της Ιταλίας). 
Σήμερα, με την επιδημία, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελάδα, δεν υπάρχουν ουρές, δεν υπάρχουν λίστες αναμονής μηνών και χρόνων για μια διαγνωστική εξέταση. Ο λόγος είναι ότι ακυρώθηκαν οι επισκέψεις και οι εξετάσεις. Ή στην καλύτερη περίπτωση, έλαβαν διαβεβαίωση για επανεξέταση του αιτήματος κατόπιν επιστροφής στην προ ιού κανονικότητα, όταν περάσει η επιδημία δηλαδή. Στην Ιταλία, όπως και εδώ σε λίγο, θα απορούμε σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν από διαγνώσιμους και θεραπεύσιμους όγκους.  Και αυτό θα συμβεί εξαιτίας της καραντίνας στην οποία έχουν επιβάλλει, διαδοχικώς οι ιταλικές (οι ελληνικές και όλες οι ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις, το δημόσιο σύστημα υγείας. Ναι, αυτό το οποίο για την ώρα εγκωμιάζουν και περιβάλλουν με θέρμη οι μέχρι πρότινος οδοστρωτήρες και πολέμιοί του. Βέβαια, οι ιδιωτικές κλινικές διαφημίζονται και θα πολλαπλασιάζουν τα ταμεία τους, καθώς οι πλούσιοι πάντοτε θα γιατρεύονται (βλ. στην Ελάδα τις καταγγελίες για τις υπέρογκες αποζημιώσεις του ελ. δημοσίου -ΕΟΠΥΥ- μιας και συμφώνησε διπλάσια αποζημίωση στους κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τις κλινικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ ημερησίως).
Η λογική του κέρδους δεν επιτρέπει υποχωρήσεις. Όταν όλα τελειώσουν, οι φαρμακευτικές εταιρείες που δεν επενδύουν στην πρόληψη, θα κάνουν δουλειά. Θα βγάλουν χρήματα από τα φάρμακα που ανακαλύπτουν όλοι αυτοί οι ερευνητές που εργάζονται για την κοινότητα και όχι για να πλουτίζουν όσοι είναι ήδη πλούσιοι. Ως εκ τούτου, εργασιακά η επιδημία θα μετατραπεί σε ευκαιρία για την επιβολή νέων μορφών εκμετάλλευσης δίχως να προβληθεί αντίσταση.
Στην γειτονική Ιταλία λοιπόν, ο αμείλικτος αστυνομικός έλεγχος, η κινητοποίηση του στρατού, στον οποίο για πρώτη φορά ανατίθενται λειτουργίες δημοσίου ελέγχου, δεν είναι αποκλειστικά για την υποστήριξη των αστυνομικών δυνάμεων. 
Στη χώρα μας, με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ στα σώματα επιθεώρησης εργασίας θα συνδράμμουν και φαντάροι. Πασιφανές(;) πως ο στρατιωτικός μετατρέπεται σε αστυνομικό: η διαδικασία ώσμωσης που ξεκίνησε πριν κάποιες δεκαετίες φτάνει στο τέλος, δίχως ο πόλεμος να σταματά. Στρατιωτικές επιχειρήσεις, ασκήσεις, πεδία βολής, απωθήσεις μεταναστών στα θαλάσσια και ηπειρωτικά σύνορα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι ο πόλεμος εναντίον των φτωχών στον καιρό του Covid 19.
Η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε κάθε μορφή δημόσιων διαδηλώσεων και πολιτικών συναντήσεων, κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας διχως να αφήνει αλώβητη την υπόλοιπη ομάδα των ευρωεταίρων.
Επιπλέον την Κυριακή που μας πέρασε, στην Ιταλία, υπογράφτηκε ένα κυβερνητικό διάταγμα που αναφέρει ότι όλες οι «μη απαραίτητες» παραγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 3 Απρίλη, παραθέτοντας μια γενικόλογη λίστα με παραγωγικούς κλάδους που θεωρούνται απαραίτητοι και πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν. Ακόμα και τώρα, μετά τους χιλιάδες νεκρούς και την ολοκληρωτική κατάρρευση του ιταλικού συστήματος υγείας, το ιταλικό αστικό κράτος, πιστό στις επιταγές του κεφαλαίου, θυσιάζει εργάτες εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας. Το να διακινδυνεύεις τη ζωή σου για το αφεντικό σου ανάγεται σε κοινωνικό καθήκον και υποχρέωση του εργοδότη, εν μέσω κορωνοϊού, είναι να μειώνει στο 50% το μηνιάτικό σου και να προβαίνει σε απολύσεις, ενώ οι πολιτιστικές και πολιτικές δράσεις (θα) θεωρούνται εγκληματικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη προσπάθεια να απαγορευτεί κάθε μορφή αντιπαράθεσης, αγώνα και δημιουργίας δικτύων αλληλεγγύης.
Είναι γεγονός (εξακολουθεί να αποτελεί) πως οι πραγματικοί ένοχοι, εκείνοι που περικόπτουν τις δαπάνες για την υγεία μεγεθύνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες, εκείνοι που δεν διασφαλίζουν μάσκες ούτε για τους νοσηλευτές, εκείνοι που στρατιωτικοποιούν τα πάντα αλλά δεν προμηθεύουν υλικά γιατί «κοστίζουν 100 ευρώ», εκείνοι που προχωρούν στη συρρίκνωση του εθνικού συστήματος υγείας ενώ ταυτόχρονα προσλαμβάνουν 1.500 ειδικούς φρουρούς και συντηρούν 9.300 παπάδες, υπογράφουν την απαλλαγή με την έγκριση των χιλιάδων πολιτών-κρατούμενων του τρόμου.

Ας κάνεις το φόβο προτροπή προς έξαρση της αξιοπρέπειάς σου...!

Σχόλια