Βραζιλία με άρωμα Ελλάδος ή Ελλάδα σάμπα(ς) Βραζιλία...του Γιώργου Η. Παγωνάκη

  


  Φαίνεται πως η Ελλαδίτσα τού άλλοτε έχει καταφέρει μέσα από τις στάχτες της Ελλάδας τού μνημονίου και της κρίσης, αφενός μεν να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον αναφορικά στην πορεία της εν μέσω κρίσης και για τα όσα ασκούνται πάνω της σε πειραματικό στάδιο, αφετέρου δε να μην κάνει βήμα πίσω σε αυτό που στην καθομιλουμένη λέγεται “βαγαποντιά”. Και από τη στιγμή που οι προσωπικές υπογραφές ή συμφωνίες πολιτικών αξιωματούχων ή κυβερνήσεων (που υλοποιούν κοινωνική/οικονομική/πολιτική καθημερινότητα) αποκαλούνται εθνικές, τότε όποια συμμετοχή αξιωματούχου σε σκάνδαλα διαφθοράς, διαπλοκής κοκ δεν έχουν απώς έντονο πολιτικό άρωμα αλλά συνιστούν απάτη, απιστία, προδοσία και πάει λέγοντας. Μολονότι δεν έχουν περάσει αρκετές ημέρες πριν τη λήξη της φετινής καρναβαλικής περιόδου, εν τούτοις τα βαψίματα της (παρα)πολιτικής και (παρα)οικονομικής δοσοληψίας σταδιακά λήγουν...

Βραζιλία με άρωμα Ελλάδος ή Ελλάδα σάμπα(ς) Βραζιλία   
(Τα στοιχεία της είδησης προέρχονται από απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των καταθέσεων που έχουν διαρρεύσει σε ΜΜΕ της Βραζιλίας.)

Το σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras

  Ένα σκάνδαλο που καίει (sic) Βραζιλιάνους πολιτικούς, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και λοιπούς “αξιωματούχους” του δημοσίου βίου τής λατιναμερικάνικης χώρας ενώ ταυτόχρονα έχει επιπτώσεις και στον πολιτικό/επιχειρηματικό και κοινωνικό βίο χωρών που συνδιαλέγονται πολύπλευρα με τη Βραζιλία.



  Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας, Ροντρίγκου Ζανό, πρόκειται να ασκήσει διώξεις κατά δεκάδες πολιτικών προσώπων (ανάμεσα στους κατηγορουμένους θα βρίσκονται μέλη του Κογκρέσου αλλά και της κυβέρνησης της Ντίλμα Ρούσεφ) που φέρονται ή αποδεδειγμένα εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την Petroleo Brasileiro SA (όπως είναι η επίσημη ονομασία της επιχείρησης) ή Petrobas που είναι πιο πιασάρικο και αξιομνημόνευτο, δηλαδή την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας.

  Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται μόλις πέρυσι, τον Μάρτιο του 2014, με τη σύλληψη του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο Κόστα ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Διυλιστηρίων της Petrobras από το 2004 έως το 2012. Μετά τη σύλληψή του αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές της Βραζιλίας.

  Εν ολίγοις, διεφθαρμένα στελέχη της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής της Βραζιλίας και ακολούθως φυσικά και νομικά πρόσωπα από χώρες με τις οποίες έχει συναψει εμπορικές/πολιτικές σχέσεις συνωμότησαν με συμβασιούχους της επιχείρησης σκοπώντας στη διασπάθιση ποσών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως τονίζουν οι εισαγγελείς, μέρος των κεφαλαίων αυτών διοχετεύθηκε σε πολιτικούς και σε πολιτικά κόμματα. Όσο ξεσκεπάζεται αυτό το (διεθνές) σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, αποκαλύπτει ένα κύκλωμα διαφθοράς με τζίρο που ξεπερνά τουλάχιστον τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Το Νοέμβριο του 2014 η αστυνομία της Βραζιλίας προχώρησε σε περισσότερες από 20 συλλήψεις και από τις έρευνες προέκυψαν στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές και πληρωμές 3.7 δις δολαρίων. Μεταξύ των πρωταγωνιστών και κατασκευαστικές εταιρίες που κέρδιζαν προσφορές σε διαγωνισμούς του τομέα δικαιοδοσίας του Κόστα και από την πλευρά τους, ανταποδοτικά, προσέφεραν το 3% του τιμήματος σε ειδικό λογαρισμό ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων.

  Ορισμένα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση έχουν κατονομάσει στις καταθέσεις τους πάνω από 40 πολιτικούς που πήραν χρήματα, συμπεριλαμβανομένων γερουσιαστών κι ενός πρώην κυβερνήτη πολιτείας. Η πλειοψηφία των εμπλεκομένων πολιτικών στο σκάνδαλο είναι μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) ή σύμμαχοι της Ρουσέφ στην κυβέρνηση και ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, που φέρονται να καταχράστηκαν χρήματα που έλαβαν σε αντάλλαγμα για συμβάσεις που είχαν υπερτιμηθεί, «φούσκωναν» δηλαδή τα δημόσια συμβόλαια ανάθεσης έργων της Petrobras. Η ίδια (εκ νέου Πρόεδρος της Βραζιλίας) Ρουσέφ είχε διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Petrobras από το 2003 μέχρι το 2010, περίοδος που σημειώθηκαν  αρκετές από τις δοσοληψίες που ερευνώνται. Η Πρόεδρος πάντως δεν γνωρίζει... 

  Μέχρι στιγμής, η έρευνα συνεχίζεται και έχει οδηγήσει σε 39 διώξεις για εκβίαση, δωροδοκία ή δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες εκ των οποίων κατηγορουμένων είναι πρώην κορυφαία στελέχη της Petrobras και 23 ανώτερα στελέχη σε έξι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατασκευών της Βραζιλίας.



Η έφεση της Ελλάδος στο χορό (μέρες που είναι...)

  Συνολικά, ο Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα για να «καθαρίσει» από πάνω του μεγάλος βάρος ευθυνών, έχει κατονομάσει μέχρι στιγμής 28 πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας έχει καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων με στόχο το χρηματισμό ηγετικών στελεχών της Petrobras και σε αντάλλαγμα τη λήψη απόρρητων πληροφοριών για τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης του πετρελαϊκού κολοσσού της Βραζιλίας. Επί της ουσίας ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να μετέδιδε εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν σε προϋποθέσεις υποβολής προσφορών και προαπαιτούμενα συμβολαίων, σε 20 τουλάχιστον εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, με στόχο να προσαρμόζουν τις προσφορές τους σε συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Τα δημοσιεύματα στη Βραζιλία αναφέρουν πως μόνο για τη διετία 2010-2011 ο κος Κοτρωνάκης εμφανίζεται να έχει προσφέρει 530.000 ευρώ στον Ρομπέρτο Κόστα. 
  Δεν χρειάζεται μαθηματική ακρίβεια και αριθμητική σοβαρότητα προκειμένου να κατανοήσει κανείς τους όποιους συνειρμούς ξυπνούν από την εκ παραλλήλου αντιστοίχιση της συγκεκριμένης υπόθεσης με την υπόθεση του σκανδάλου Siemens. Η υπόθεση Petrobras εμφανίζει ουκ ολίγες ομοιότητες με την αντίστοιχη γερμανικού ενδιαφέροντος. Η κυρίαρχη και κυνική διαφορά είναι ό,τι στην πρώτη αναμένεται ακόμη η έκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα ενόσω κυκλοφορεί ελεύθερος στη Γερμανία και στη δεύτερη, στη Βραζιλία το κύκλωμα που φέρονται να συμμετείχαν και πολιτικοί από το Εργατικό Κόμμα, εξαρθρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
  Ο Ελληνας διπλωμάτης Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης θα κληθεί και από τις ελληνικές αρχές να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που «δώρισε» στον Κόστα και άλλα ηγετικά στελέχη της Petrobras προκειμένου να εξαγοράσει εμπιστευτικές πληροφορίες; Θα δώσει ονόματα εφοπλιστών ή επιχειρηματιών για τους οποίους φέρεται πως φρόντισε να «κινήσει τη διαδικασία»...;

Σχόλια