Λίγα λόγια για την ξενοφοβική οργάνωση PEGIDA (Patriotische Europaer Gegen Islamisierung Des Abendlandes)


Το κίνημα των «Πατριωτών Ευρωπαίων Κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης» (PEGIDA), με έδρα τη Δρέσδη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, οργανώνει από τις 20 Οκτωβρίου του 2014 διαδηλώσεις ενάντια στο Ισλάμ. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αλλάξει η πολιτική παροχής ασύλου» είχε ξεκαθαρίσει το Δεκέμβριο ο αρχηγός της οργάνωσης, ο 41χρονος Λουτς Μπάχμαν.

Τον Οκτώβριο οι διαδηλωτές δεν άγγιζαν ούτε τους χίλιους. Τον Νοέμβριο έφτασαν τους 5.500. Στις 22 Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τις 17 χιλιάδες. Προχθές, πέντε μέρες μετά το χτύπημα στο Charlie Hebdo, περίπου 25.000 άνθρωποι (40.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) βρέθηκαν στην 12η διαδήλωση του PEGIDA στη Δρέσδη, μια πόλη που στην πραγματικότητα έχει πολύ λιγότερους μετανάστες από άλλες της Γερμανίας.

Η οργάνωση έχει πλέον παραρτήματα σε πολλές γερμανικές πόλεις – ενδεικτικά το Dügida στο Ντίσελντορφ – ενώ έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Όσλο της Νορβηγίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες διαδηλώσεις, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για τις 2 και 16 Φεβρουαρίου στην Αυστρία και την Ελβετία αντίστοιχα. Μεταξύ των αιτημάτων της ελβετικής PEGIDA η απαγόρευση της μπούργκας στη χώρα.

Υποστηρικτές της οργάνωσης έχουν φτιάξει τον παρακάτω χάρτη, με παραρτήματα της οργάνωσης από την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία μέχρι τη Βουλγαρία και την Ιταλία.

 

Πώς ξεκίνησε το PEGIDA;


Το PEGIDA έκανε την εμφάνισή του ως group στο facebook. Εκεί γνωρίστηκαν και τα 12 άτομα που αποτελούν σήμερα την οργανωτική επιτροπή του. Μέχρι στιγμής, ο Λουτς Μπάχμαν είναι ο μόνος που έχει εμφανιστεί δημοσίως και παραμένει ο ομιλητής στις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις δεν είναι ρατσιστής, ενώ εμπνεύστηκε το κίνημά του όταν υπήρξε μάρτυρας μιας διαδήλωσης υποστηρικτών του PKK σε γειτονιά της Δρέσδης. Η σελίδα του PEGIDA δημιουργήθηκε για να αντιτεθεί στην αποστολή όπλων στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα.

Ο Μπάχμαν αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αφού μπορεί μεν να ζητά μηδενική ανοχή απέναντι σε μετανάστες με μαύρο ποινικό μητρώο, ο ίδιος όμως έχει καταδικαστεί για εμπόριο κοκαΐνης, ενώ επιπλέον έχει διαπράξει κι άλλες αξιόποινες πράξεις, μεταξύ των οποίων 16 κλοπές. Το 1998 αποπειράθηκε να ξεφύγει της γερμανικής δικαιοσύνης ζητώντας άσυλο στη Νότια Αφρική, αλλά τελικά εκδόθηκε στο Βερολίνο και εξέτισε διετή ποινή φυλάκισης.

 

Τι ζητά το PEGIDA;


Το PEGIDA έκανε την εμφάνισή του στη χώρα που υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις υπόλοιπες της ΕΕ (το 2014 κατατέθηκαν 180.000 αιτήσεις ασύλου, όταν το 2013 άγγιξαν τις 123.000). Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 57% των μη μουσουλμάνων Γερμανών βλέπουν το Ισλάμ ως απειλή.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2014, το PEGIDA δημοσίευσε ένα μανιφέστο με 19 θέσεις. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η οργάνωση:
  1. Αναγνωρίζει το δικαίωμα του ασύλου για τους πρόσφυγες πολέμου και τους πολιτικά διωκόμενους ανθρώπους.
  2. Υποστηρίζει πως θα πρέπει να συμπεριληφθεί η υποχρέωσή τους να υιοθετήσουν το γερμανικό Δίκαιο.
  3. Υποστηρίζει την αποκέντρωση των προσφυγικών κατοικιών.
  4. Προτείνει τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής με σκοπό τη δικαιότερη κατανομή τους μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
  5. Ζητά τη μείωση του αριθμού αιτούντων ασύλου σε αναλογία με τους κοινωνικούς λειτουργούς (για την ώρα βρίσκεται στο 200:1).
  6. Προτείνει την υιοθέτηση του μεταναστευτικού μοντέλου της Ολλανδίας και της Ελβετίας και απαιτεί μια αύξηση του προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης για την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων.
  7. Ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης της Αστυνομίας.
  8. Ζητά την εφαρμογή όλων των νόμων περί ασύλου, περιλαμβανομένης και της απέλασης.
  9. Στηρίζει το δόγμα μηδενικής ανοχής εις βάρος όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.
  10. Αντιτίθεται στο μισογυνισμό και τις βίαιες πολιτικές ιδεολογίες, όχι όμως στους αφομοιωμένους και πολιτικά μετριοπαθείς Μουσουλμάνους.
  11. Υποστηρίζει τη μετανάστευση, όπως αυτή είναι οργανωμένη στην Ελβετία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.
  12. Υποστηρίζει τη σεξουαλική αυτοδιάθεση (αλλά όχι την «πρόωρη σεξουαλικοποίηση των παιδιών).
  13. Υπερασπίζεται την προστασία της ιουδαιοχριστιανικής κουλτούρας.
  14. Ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων όπως στην Ελβετία.
  15. Αντιτίθεται στο εμπόριο όπλων σε ριζοσπαστικές και παράνομες οργανώσεις, όπως το PKK.
  16. Αντιτίθεται στις παράλληλες δομές, όπως είναι τα δικαστήρια και η αστυνομία στη βάση του νόμου της Σαρία.
  17. Υποστηρίζει πως η PEGIDA αντιτίθεται στον κυρίαρχο διαχωρισμό των δύο φύλων και στην πολιτική ορθότητα.
  18. Υποστηρίζει πως η PEGIDA αντιτίθεται σε οποιονδήποτε ριζοσπαστισμό, είτε αυτός έχει θρησκευτικά είτε πολιτικά κίνητρα.
  19. Υποστηρίζει πως η PEGIDA αντιτίθεται στη ρητορική του μίσους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν με βεβαιότητα πως στο υπόβαθρο της οργάνωσης κρύβεται μια αμιγώς ακροδεξιά ιδεολογία. Ποιοι όμως υποστηρίζουν την οργάνωση και ανταποκρίνονται στα καλέσματά της;


Ποιος διαδηλώνει με το PEGIDA;


«Wir sind das Volk»  («Εμείς είμαστε ο λαός»): Αυτό υπήρξε ένα από τα κεντρικά συνθήματα των «διαδηλώσεων της Δευτέρας», πολιτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνταν το 1989 και το 1990 στην πρώην ανατολική Γερμανία εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Το ίδιο σύνθημα φωνάζουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί. Εχθρός τους δεν είναι πλέον ο κομμουνισμός, αλλά η φιλελεύθερη πολιτική ορθότητα και η πολυπολιτισμικότητα της Γερμανίας – οι αξίες που κυριάρχησαν στη Δυτική Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
«Πρόκειται για ανθρώπους που διακατέχονται από διάφορες φοβίες», υποστηρίζει ο Χανς Φορλέντερ, πολιτικός επιστήμων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. «Φοβούνται τους ξένους, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες. Πρόκειται για διαφόρων ειδών φοβίες που προκαλούνται μεταξύ άλλων επειδή οι πολιτικοί δεν τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, δεν λαμβάνουν τους φόβους τους σοβαρά».

Το ξενοφοβικό συντηρητικό κίνημα έχει προσελκύσει στην πραγματικότητα μία μεγάλη ποικιλία δεξιών και ακροδεξιών οργανώσεων και κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το λαϊκιστικό και ευρωσκεπτικιστικό AfD, που έλαβε το 7,1% των ψήφων στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Υπηρεσία της Σαξονίας που παρακολουθεί τη δράση των νεοναζιστών ισχυρίζεται πως οργανωμένοι ακροδεξιοί δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση των διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα, βέβαια, νεοναζί κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπως επίσης και οργανωμένοι χούλιγκαν. (thepressproject)
 

Σχόλια